Blog

Nepříjemný zápach z úst: pravda o problému

Nepříjemný zápach z úst: pravda o problému

Nepříjemný zápach z úst - halitóza

Dnes se zaměříme na obtíž, která trápí mnohé z nás. Ať se jedná o muže či ženu, dítě nebo dospělého. Řeč je o nepříjemném zápachu z úst, který trápí až 30 % populace. Můžeme se pokusit zápach zamaskovat formou užívání mátových bonbónů, žvýkaček či sprejů ve formě osvěžovačů dechu. Zamaskování však není trvalým řešením. V článku se zaměříme na to, proč se tento problém objevuje a jak se lze zápachu z úst zbavit.

Image

Příčiny vzniku

Zápach z úst je celkem běžný jev, který nás trápí od nepaměti. Již ve starověkém Egyptě byly nalezeny záznamy o hledání bylin, které by tuto nepříjemnost zmírnily. Ve 20. století se o řešení pokusila značka ,,Listerine“, kdy přišla na trh se svou ústní vodou.
V medicíně je používán termín halitóza. Ačkoli označní halitóza může znít poněkud strašidelně a může připomínat název nemoci, není tomu tak. Jedná se spíše o projev jiného problému, většinou se jedná o projev bakteriální aktivity v ústech. A protože vše zlé je k něčemu dobré, můžeme považovat projev halitózy za podnět k tomu, abychom začali hledat příčinu.
Příčin vzniku zápachu je mnoho. Abychom se halitózy zbavili, musíme nej dříve určit, proč se nepříjemný zápach objevil.

Možné příčiny halitózy:

-Špatná hygiena dutiny ústní
Jedná se o nejběžnější příčinu. Na špatně vyčištěných zubech se hromadí zbytky jídla a plaku a množí se bakterie. Toto může vést i k rannímu zápachu z úst. Pokud nevěnujete dostatečnou pozornost hygieně, halitóza se stane každodenním společníkem.

-Zubní onemocnění
Častou příčinou může být také pokročilý kaz, zánět dásní, parodontóza či jiná onemocnění zubů. Výjimkou nejsou ani problémy s protézami či rovnátky.

-Další nemoci
Halitoza se objevuje při onemocněních trávicího traktu, horních dýchacích cest, selhání ledvin, diabetu, onkologických chorobách či u lidí trpících Sjögrenovým syndromem. Problém také může být způsoben užíváním léků, které způsobují suchost v ústech.

-Životní styl a strava
Halitózou trpívají lidé zavislí na cigaretách a kávě. Neobvyklá není halitóza ani u lidí, kteří často konzumují česnek a jiná aromatická koření. Dále se objevují, pokud člověk hladoví, jelikož v ústech není dostatek slin, což vede ke změně chemického složení.

Je podstatné se zaměřit i na druh zápachu. Například zápach acetonu může poukazovat na problémy s játry nebo žlučníkem, jedná se totiž o příznak acetonemického syndromu. Nejebezpečnějším zápachem je však nasládlý zápach, který může značit hepatitidu a závažné jaterní patologie.

Řešení, aneb jak na zápach z úst vyzrát

Boj s halitózou lze vyhrát pouze tak, že se odstraní její příčina. Někdy je řešení jednoduché, stačí např. jedna návštěva u lékaře. Jindy je řešení bohužel složitější, kdy se musí nejprve vyléčit chronická onemocnění a stabilizovat stav organismu.

Léčba halitózy:

-Správná péče o zuby: řádné čištění zubů, odstranění plaku z jazyka a pravidelné návštěvy dentální hygieny a preventivní prohlíkdy u zubního lékaře;


-Včasné léčení zubních onemocnění: zubní kazy, parodontitida, zánět dásní, onemocnění dásní;


-Vyléčit nemoci, které způsobují halitózu: gastritida, angína, onemocnění ledvin, jater, slinivky břišní;


-Omezit konzumaci specifických potravin: například kávy, česneku,
masa; po jídle s výrazným zápachem si umýt zuby;


-Nepřipustit vyschnutí nosohltanu: pít dostatek tekutin, udržovat vlhkost v místnosti na úrovni 50-70 %.

Halitóza nebere ohled na pohlaví, věk nebo společenský status, může se objevit u každého. Avšak to není důvod k zoufalství, nýbrž hlasité varování, že je třeba věnovat pozornost svému zdraví. Odstraňte příčinu - a nepříjemný zápach z úst bude poražen!

Objednejte se on-line

Pro naše pacienty nabízíme možnost objednání on-line.

Naše kontakty

Smile Centrum Vysočany

Jandova 598/1, 190 00 - PRAHA 9

KDY K NÁM?
V době:
Po: 7.30 - 19.00
Út: 7.30 - 17.00
St: 7.30 - 19.00
Čt: 7.30 - 19.00
Pá: 8.00 - 16.00
So: ZAVŘENO
Ne: ZAVŘENO