Blog

Zubní implantáty při diabetu

Zubní implantáty při diabetu

Zubní implantáty při diabetu

Velké množství pacientů trpící chronickými nemocemi má obavy ze zavádění zubních implantátů. Nejčastěji se mezi tyto pacienty řadí pacienti trpící cukrovkou. Nicméně v dnešní době je možné provést implantaci i při této diagnóze s 90% – 100% úspěšností.



Objednejte se on-line

Pro naše pacienty nabízíme možnost objednání on-line.

Jaké nebezpečí cukrovkářům hrozí?

Cukrovka jako taková se řadí mezi relativní kontraindikace, nikoliv absolutní kontraindikace. Rizikem může být cukrovka v tom případě, pokud není léčená. V případě, že cukrovka není léčena, může mít pacient poškozené cévy a tkáně. Porucha krevního oběhu může vést k déle trvajícímu hojení kostí a dásní. Implantace zubů při cukrovce je spojena s následujícími riziky:


– delší čas hojení ran
– zvýšené riziko alergických reakcí a vhojení implantátu
– záněty dásní
– infekce v ústní dutině

Je tedy možné implantáty při cukrovce závádět?

Samozřejmě. Důležité však je nezanedbat přípravu a absolvovat předoperační vyšetření, což umožní posoudit aktuální zdravotní stav, predikovat reakci organismu na implantaci a zabránit výskytu pooperačních komplikací. Je nutné splnit následující podmínky:


– léčení cukrovky
– absence kouření – nikotin přispívá ke zúžení již poškozených cév, zhoršuje regeneraci a způsobuje atrofii
– dodržování diety pro zabránení zvýšení glukózy

Záleží na typu cukrovky?

Pro implantaci není příliš podstatné, zda pacient trpí cukrovkou prvního nebo druhého typu, rozdíly jsou opravdu minimální. Stomatologové z celého světa sdílí stejný názor: zavedení implantátů je možné v případě, že je cukrovka léčena.

Jaký je průběh implantace?

Procedura probíhá téměř stehným způsobem jako u běžného zdravotního stavu. Existuje pouze pár odlišností. Fáze jsou následující:

  1. PŘÍPRAVA – během primární konzultace probíhá důkladné vyšetření ústní dutiny. Pacient je dále odeslán na laboratorní a instrumentální diagnostiku (rentgen, CT), vyšetření na engokrinologii. Je povinné provést krevní test na hladinu glukózu. Případně je nejprve prováděno terapeutické ošetření, augmentace či extrakce zubů.
  2. SESTAVENÍ LÉČEBNÉHO PLÁNU – v závislosti na zvláštnostech klinického případu lékař vybírá optimální protokol pro implantaci: jednoetapovou, dvouetapovou nebo jednokrokovou. Doporučuje se pacientům s cukrovkou zavádět delší a širší implantáty.
  3. CHIRURGICKÁ FÁZE – zavedení implantátu za použití lokální anestezie. Většinou zavedení netrvá déle, než 60 minut.
  4. PROTETICKÁ FÁZE – v závislosti na zvoleném protokolu implantace je korunka upevněna buď ihned po zavedení implantátu, nebo po 3-5 měsících (po úplném zahojení).
  5. OBDOBÍ REKONVALESCENCE – pro prevenci vývoje infekčního a zánětlivého procesu jsou pacientům s cukrovkou předepsána antibakteriální léčiva a ústní výplachy antiseptikem.

Specialisté stomatologické sítě klinik Smile Centrum i při takové diagnóze provedou implantaci účinně a bezpečně.

Naše kontakty

Smile Centrum Vysočany

Jandova 598/1, 190 00 - PRAHA 9

KDY K NÁM?
V době:
Po: 7.30 - 19.00
Út: 7.30 - 17.00
St: 7.30 - 19.00
Čt: 7.30 - 19.00
Pá: 8.00 - 16.00
So: ZAVŘENO
Ne: ZAVŘENO