Blog

Zuby moudrosti: Vše, co potřebujete vědět o osmičkách

Zuby moudrosti: Vše, co potřebujete vědět o osmičkách

Zuby moudrosti: Vše, co potřebujete vědět o osmičkách

Image

Zuby moudrosti, známé také jako osmičky, jsou posledními zuby, které vyrůstají v ústech člověka. Tyto zuby se obvykle začínají prořezávat ve věku mezi 17 a 25 lety, což je období, kdy jedinec vstupuje do dospělosti. Avšak mohou se objevit i později vživotě. Ačkoli jsou zuby moudrosti pro mnohé z nás běžnou součástí vývoje chrupu, mohou být také předmětem různých problémů a komplikací.

Proč jim říkáme “zuby moudrosti“?

Termín zuby moudrosti pochází z označení molars of wisdom nebo teeth of wisdom. Tyto zuby byly historicky chápány jako symbol vstupu do dospělosti a dospělosti samotné, a tak byly spojeny s moudrostí. V mnoha kulturách se zubymoudrosti považují za symbol dospělosti a schopnosti rozhodování.

Problémy spojené se zuby moudrosti

Impakce: (Situace, kdy zub není schopen vyklíčit z dásně a normálně se dostat do řady ostatních zubů v ústní dutině): Jedním z nejběžnějších problémů, se kterými se lidé při růstu zubů moudrosti potýkají, je impakce. To znamená, že zub nemá dostatek místa pro růst v normální poloze, a proto narazí do sousedních zubů.

Bolest: Prořezávání zubů moudrosti může být spojeno s bolestí a nepohodlím, zejména pokud jsou zuby impaktované nebo pokud se objevuje zánět dásní.

Kaz: Protože jsou zuby moudrosti často obtížně dostupné při čištění, mohou být náchylnější k rozvoji zubního kazu a infekcí.

Stlačení sousedních zubů: Nedostatek místa pro vyrůstání může vést k tomu, že zuby moudrosti vyvíjejí tlak na sousední zuby, což může mít za následek stlačení a posun těchto zubů.

Řešení problémů

Extrakce: Pokud jsou zuby moudrosti impaktované nebo způsobují jiné problémy, může být doporučeno jejich extrahování. To musí být provedeno zubním chirurgem za lokální nebo obecné anestezie.

Monitorování: V některých případech může být doporučeno pouze pravidelné sledování stavu zubů moudrosti, pokud nezpůsobují žádné obtíže.

Zubní hygiena: Důkladná péče o zuby a dásně může pomoci minimalizovat riziko vzniku problémů spojených se zuby moudrosti.

Závěr

Zuby moudrosti jsou přirozenou součástí vývoje chrupu, ale mohou být také zdrojem různých problémů a nepohodlí. Je důležité pravidelně navštěvovat zubního lékaře a sledovat stav těchto zubů, aby se předešlo vzniku vážnějších komplikací. Pokud se objeví jakékoli potíže, je vhodné je konzultovat se zubním lékařem, který poskytne nejlepší řešení pro danou situaci.

Naše kontakty

Smile Centrum Vysočany

Jandova 598/1, 190 00 - PRAHA 9

KDY K NÁM?
V době:
Po: 7.30 - 19.00
Út: 7.30 - 17.00
St: 7.30 - 19.00
Čt: 7.30 - 19.00
Pá: 8.00 - 16.00
So: ZAVŘENO
Ne: ZAVŘENO