Блог

Implantace jako alternativa resekcí kořenového hrotu

Implantace jako alternativa resekcí kořenového hrotu

Zubní implantáty jako alternativa resekcí kořenového hrotu


Zubní problémy jsou častým trápením mnoha lidí, a když se objeví závažné poškození kořenového hrotu, je třeba najít vhodné řešení. V minulosti byla resekce kořene často používanou metodou. Jedním z důvodů, proč byla tato procedura tak populární, bylo to, že byla plně hrazena státními zdravotními pojišťovnami. Pacienti měli možnost podstoupit zákrok bez větších finančních nákladů. Ale dnes se stále více lidí obracejí k zubním implantátům jako alternativní volbě.

Image

Co je to resekce kořene a proč se používá?

Resekce kořene je chirurgický zákrok, který se často používá k léčbě zubních problémů spojených s infekcí nebo závažným poškozením kořenového hrotu. Experti v oblasti zubního lékařství vyjadřují své názory na tuto metodu:

Doktor Azar BASEL, zkušený zubní chirurg, vysvětluje: "Resekce kořene je účinnou léčebnou možností pro pacienty, u kterých standardní endodontické ošetření není dostatečné. Je to způsob, jak zachránit zub, který je postižen závažnou infekcí nebo jinými patologickými procesy."

Pro ilustraci tohoto tvrzení se pojďme podívat na příběh paní Martiny, která se potýkala s problémem kdz byl zub zasažen hlubokou infekcí. Standardní endodontické ošetření nepřineslo očekávané výsledky, a tak její zubní lékař navrhl resekci kořene. I když se jednalo o chirurgický zákrok, paní Martina se rozhodla ho podstoupit, aby  zachránila svůj zub a zabránila dalšímu šíření infekce. Díky resekci kořene se  podařilo zachovat její přirozený chrup, což přineslo dlouhodobou spokojenost.

Nicméně, existují také názory, které poukazují na omezení a potenciální nevýhody resekce kořene. Doktor Oleg RIDCHENKO, stomatolog specializující se na zubní implantáty, upozorňuje: "I když resekce kořene může být účinná v některých případech, je důležité si uvědomit, že se jedná o chirurgický zákrok, který může být spojen s riziky a dlouhým procesem hojení. Navíc, i po resekci kořene se může infekce vrátit a vyžadovat další léčbu."

Jak probíhá resekce kořenového hrotu

Resekce kořene, také známá jako apikální resekce - postup:

  • Lokální anestézie: nejprve Vám bude aplikována lokální anestézie, aby se zabránilo jakémukoli nepohodlí během zákroku. Tím se zajišťuje, že oblast kolem postiženého zubu bude znecitlivělá a zákrok bude bezbolestný.
  • Přístup k postiženému zubu: zubní chirurg provede malý řez ve sliznici, který umožní přístup k postiženému zubu a kořenovému hrotu.
  • Odstranění kořene: chirurg odstraní konec postiženého kořene spolu s infikovanými tkáněmi. Tím odstraní zdroj infekce a zabrání tím jejímu dalšímu šíření.
  • Ošetření kořenového kanálku: po odstranění kořene chirurg vyčistí a ošetří kořenový kanálek, aby odstranil veškeré zbytky infekce a připravil ho pro další léčbu.
  • Uzavření rány: poté, co je kořenový kanálek vyčištěn a ošetřen, chirurg uzavře ránu malými stehy nebo jinou vhodnou technikou, aby se umožnilo správné hojení.

Po zákroku Vám mohou být předepsána antibiotika a léky tlumící bolesti, aby se minimalizovalo riziko infekce a zmírnily případné nepohodlí. Je důležité dodržovat pokyny zubního lékaře ohledně péče po resekci kořene a pravidelně docházet na kontrolní návštěvy.

Je vhodné si uvědomit, že každý zubní chirurg může mít mírně odlišný přístup k resekci kořene v závislosti na konkrétní situaci a potřebách pacienta. Proto je důležité diskutovat o očekávaném postupu a případných alternativách s Vaším zubním lékařem před samotným zákrokem.

Výhody a nevýhody resekcí

Výhody resekce kořenového hrotu:

  1. Zachování zubu - umožňuje zachování poškozeného zubu, který by jinak musel být extrahován. To je zejména výhodné, pokud se jedná o esteticky důležitý zub nebo pokud chcete udržet svůj přirozený chrup.

  2. Eliminace infekce - odstraňuje infikovaný konec kořene spolu s infikovanými tkáněmi. Tím se eliminuje zdroj infekce a zlepšuje se zdraví zubu a okolních tkání.

  3. Předcházení šíření infekce - Infekce v kořenovém kanálku se může šířit do okolních tkání, což může mít negativní dopad na Váš zdravotní stav. Resekce kořene pomáhá zabránit dalšímu šíření infekce.

Nevýhody resekce kořenového hrotu:

  1. Resekce je invazivní chirurgický zákrok, který vyžaduje lokální anestezii a čas na hojení. Může se objevit mírné nepohodlí a otok po zákroku.

  2. Infekce nebo problém s kořenem se může v budoucnu opět objevit a vyžadovat další léčbu.

  3. Úspěšnost zákroku závisí na řadě faktorů, včetně stavu zubu a okolních tkání. V některých případech může být nutné opakování zákroku nebo přechod na jiné léčebné možnosti.


Implantáty volbou moderních stomatologů

Moderní zubní lékaři stále častěji volí zubní implantáty jako nejspolehlivější metodu obnovy zubů a alternativu k resekci kořenů. Proč je tomu tak?

Zubní implantáty představují revoluční a inovativní přístup k nahrazování ztracených zubů. Jsou vyrobeny z biokompatibilního materiálu, obvykle z titanu. Tyto malé kovové kořeny se chirurgicky vkládají do čelistní kosti, kde se integrují a slouží jako pevný základ pro upevnění náhradního zubu.

Důvodem, proč stomatology preferují zubní implantáty, je řada výhod, které s sebou přinášejí. Zaprvé, implantáty jsou extrémně pevné a stabilní, poskytují větší komfort užívání a umožňují vám se vrátit k normálnímu jídelnímu režimu bez obav. To je zásadní, protože zuby jsou důležité nejen pro estetiku, ale také pro správnou funkci a zdraví ústní dutiny.

Navíc, zubní implantáty nabízejí dlouhodobé řešení. Pokud jsou správně umístěny a dobře udržovány, mohou sloužit celý život. Tím se odlišují od resekce kořenů, která často vyžaduje opakované zákroky nebo další léčbu v budoucnu.

Další výhodou je estetika. Zubní implantáty se velmi přirozeně integrují s okolními zuby a tkáněmi, poskytují vzhled a pocit trvalých zubů. To vám umožňuje znovu získat sebevědomí a úsměv, který si zasloužíte.


Objednejte se on-line

Pro naše pacienty nabízíme možnost objednání on-line.

Наші контакти

Smile Centrum Височани

вул. Jandova 598/1, 190 00 - Прага 9

Час роботи:
Пн: 7.30 - 19.00
Вт: 7.30 - 17.00
Ср: 7.30 - 19.00
Чт: 7.30 - 19.00
Пт: 8.00 - 16.00
Сб: ЗАЧИНЕНО
Нд: ЗАЧИНЕНО