Блог

 Ošetření kořenových kanálků (endodoncie)

Ošetření kořenových kanálků (endodoncie)


Ošetření kořenových kanálků (endodoncie)

Ošetření kořenových kanálků, známé také jako endodoncie, je specializovaný zubní postup, který se zaměřuje na léčbu zánětů a infekcí v kořenových kanálcích zubu. Tato léčba je prováděna, když jsou kořenové kanálky infikované. Během endodoncie zubní lékař odstraní infikovanou dřeň z kořenových kanálků, změří přesnou délku kanálků apexlokátorem, poté je mechanicky a medikamentózně opracuje, dezinfikuje je a poté je vyplní speciálním materiálem, aby se zabránilo opětovnému zánětu. Cílem tohoto ošetření je zachovat zub a předejít dalším zánětlivým onemocněním. Rádi bychom připomněli, že je u nás možnost ošetřovat kanálky s použitím operačního mikroskopu.


Image

Indikace endodontického ošetření


Indikace pro endodontické ošetření zahrnují:


1. Různé formy parodontitidy - zánětu tkání obklopujících kořen zubu, který způsobí, že se u kořene vytvoří kapsa naplněná hnisem. Charakteristickým příznakem tohoto onemocnění je ostrá bolest zubu.
2. Akutní pulpitida - je onemocnění charakterizované zánětem zubní dřeně, která je obecně známá jako nerv (nejčastěji infekční povahy v důsledku průniku bakterií kazivým procesem). Zpočátku může pacient pociťovat nepříjemnou bolest, která se stává akutní. Může dojít ke ztmavnutí skloviny postiženého zubu a otoku okolních tkání. Bolesti zubů se zvětšují zejména večer a v noci bez jakéhokoli podnět.

Postup endodontického ošetření zubů


Aleksandra Magdalena PAKLOS
Aleksandra Magdalena PAKLOSZubní lékařka Family Dental Care Libeň

 "Moderní endodoncie je klíčovou součástí komplexního zubního léčení. Je to základ, na kterém stojí většina konstrukcí, které obnovují zuby, a pouze perfektně provedené ošetření kořenových kanálků může pacientovi garantovat maximálně dlouhou životnost zubů. Právě proto věnujeme ve naší klinice endodoncii zvláštní pozornost. Pro nás je zachování každého zubu velmi důležité a disponujeme nejmodernějším vybavením, materiály a technologiemi pro záchranu i těch nejbeznadějnějších zubů, kterých se v jiných klinikách vzdali. Nespěchejte se loučit se svými zuby, přijďte k nám a výsledky vás mile překvapí!"

Diagnostika: nejprve zubní lékař provede důkladnou diagnostiku, včetně rentgenového vyšetření, aby identifikoval problém v kořenovém kanálku a určil rozsah léčby.
Lokální anestezie: před zahájením endodontického ošetření se aplikuje lokální anestetikum, aby se pacient cítil pohodlně a bezbolestně během celého procesu.
Izolace: zubní lékař používá speciální ochrannou bariéru (kofferdam), která se umístí kolem postiženého zubu, aby se vytvořila sterilní pracovní oblast a zabránilo se kontaminaci.
Vrtání přístupového otvoru: lékař vrtáním vytvoří malý otvor v korunce zubu, aby získal přístup ke kořenovým kanálkům.
Měření: lékař změří přesnou délku kanálků apexlokátorem.
Vyčištění kořenových kanálků: pomocí speciálních nástrojů zubní lékař odstraní infikovanou tkáň, zbytky pulpy a bakterie z kořenových kanálků. Kanálky se poté vypláchnou antiseptickým roztokem, aby se zničily zbylé mikroorganismy.
Tvarování kořenových kanálků: kořenové kanálky se tvarují pomocí speciálních nástrojů, které odstraňují vnitřní infikované stěny kanálků a vytvářejí prostor pro plnění.
Plnění kořenových kanálků: po úplném vyčištění a dezinfekci se kořenové kanálky plní speciálním plnivem, obvykle gutaperčou a kompozitním sealerem, které se vloží do kanálků a zajišťují jejich hermetické uzavření.
Rekonstrukce zubu: po plnění kanálků zubní lékař obnoví korunkovou část zubu pomocí výplně nebo korunky, aby se zabezpečila jeho stabilita a ochrana před dalšími poškozeními. Provede se RTG kontrola.
Pooperační péče: po ukončení endodontického ošetření je důležité dodržovat pokyny zubního lékaře ohledně správné péče o zuby. Důležité jsou pravidelné kontroly z zubního lékaře.

Kolik stojí ošetření zubních kanálků?

Cena za ošetření se odvíjí od počtu kanálků. Lékař ji vypočítá dle ceníku před zákrokem.

Наші контакти

Smile Centrum Височани

вул. Jandova 598/1, 190 00 - Прага 9

Час роботи:
Пн: 7.30 - 19.00
Вт: 7.30 - 17.00
Ср: 7.30 - 19.00
Чт: 7.30 - 19.00
Пт: 8.00 - 16.00
Сб: ЗАЧИНЕНО
Нд: ЗАЧИНЕНО