Блог

Když plomby nestačí, na pomoc přicházejí zubní korunky

Když plomby nestačí, na pomoc přicházejí zubní korunky

Když plomby nestačí, na pomoc přicházejí zubní korunky

Zubní korunky jsou jednou z nejefektivnějších a nejosvědčenějších metod, jak obnovit poškozené nebo oslabené zuby. Jedná se o vysoce kvalitní protézy, které se přesně přizpůsobují Vašim zubům a pomáhají obnovit jejich funkčnost a estetiku. Bez ohledu na to, zda se jedná o poškození způsobené kazem, zlomením nebo jiným vlivem, zubní korunky mohou být skvělým řešením. V tomto článku se podíváme na to, co jsou zubní korunky, jaké jsou jejich výhody a jakým způsobem mohou zlepšit estetiku, funkčnost a zdraví Vašeho úsměvu.

Image

Hlavní funkce zubních korunek

  • Obnova estetiky: zubní korunky mohou být použity k obnovení přirozeného vzhledu zubů. Pokrývají poškozené, zbarvené nebo deformované zuby, což vede ke krásnějšímu úsměvu.
  • Posílení zubů: korunky poskytují zubům zvýšenou pevnost a odolnost. Pokrývají a chrání slabé nebo křehké zuby, čímž snižují riziko jejich dalšího poškození.
  • Obnova funkčnosti: zubní korunky obnovují běžnou funkci zubů. Pokud je zub značně poškozený, korunka mu může vrátit schopnost správně žvýkat a mluvit.
  • Zabránění pronikání bakterií a kazivého procesu.
  • Dlouhodobá životnost: zubní korunky jsou navrženy tak, aby vydržely dlouhou dobu. Jsou vyrobeny z odolných materiálů, které odolávají opotřebení a poskytují dlouhodobou stabilitu.

Jaké jsou druhy zubních korunek

Existuje několik různých druhů zubních korunek, které se liší svými materiály a vlastnostmi. Mezi nejčastěji používané druhy zubních korunek:

  • Kovovo-porcelánové korunky: jsou vyrobeny z kovové slitiny, jako je například kovový keramický materiál (metalokeramické) nebo slitina zlata. Kovové korunky jsou velmi odolné a poskytují vysokou pevnost, avšak mohou být esteticky méně přitažlivé, zejména pokud jsou umístěny na předních zubech.
  • Keramické korunky: jsou vyrobeny z keramického materiálu, který je velmi podobný přirozenému zubnímu smaltu. Tyto korunky nabízejí vynikající estetiku, protože se dokážou dokonale sladit s přirozenými zuby. Jsou také biokompatibilní a odolné vůči skvrnám.
  • Porcelánové korunky: jsou vyrobeny z porcelánového materiálu, který je známý svou vysokou estetikou a přirozeným vzhledem, obzvláště vhodné pro přední zuby, protože dokáží napodobit jejich barvu, tvar a lesk.
  • Zubní korunky ze zirkonu: jsou vyrobeny z pevného a odolného materiálu zvaného zirkonoxid. Tento druh korunek je známý svou vysokou pevností, odolností a přirozeným vzhledem. Jsou také biokompatibilní a vhodné pro pacienty s alergií na kovy.


Trvanlivost korunek: jak dlouho vydrží korunky a jak je prodloužit?

Korunky jsou zubní náhrady, které slouží k obnovení funkce a estetiky poškozených nebo chybějících zubů. Je důležité si uvědomit, že korunky nejsou "nesmrtelné" a nevydrží navěky. Jejich životnost závisí na několika faktorech a existují opatření, díky kterým lze prodloužit jejich životnost.

Prvním faktorem, který ovlivňuje trvanlivost korunek, je příčina, proč byly korunky aplikovány. Pokud je např. zubní tkáň poškozena parodontitidou, nebude korunka mít dlouhou životnost, protože onemocnění dásní a destrukce kosti ovlivňují stabilitu korunky. Je důležité pečovat o dásně a provádět správnou ústní hygienu.

Dalším faktorem je správná ústní hygiena. Nedostatečná nebo nesprávně prováděná hygiena může vést k hromadění zubního plaku a zubního kamene, což může poškodit korunku a podložní zubní tkáně. Důkladné čištění zubů, včetně používání mezizubních kartáčků nebo zubní nitě, je důležité pro udržení zdravé ústní dutiny a dentální hygieny.

Zubní lékaři také zdůrazňují význam správného ošetření zubu před aplikací korunky. Příprava zubu musí být provedena precizně a správnou technikou, aby byla zajištěna pevná a přesná fixace korunky. Náležitá příprava zubu je pro trvanlivost korunky klíčová.

Kvalita použitého materiálu a dovednosti zubního technika v laboratoři také ovlivňují životnost korunky. Moderní zubní laboratoře technologickým vybavením mohou vytvářet korunky s lepší přesností a odolností. Je proto důležité vyhledat zkušeného zubního lékaře, který spolupracuje s profesionálním zubním laborantem.

Individuální faktory, jako je skřípání zuby (bruxismus), mohou také ovlivnit trvanlivost korunek. Pacienti trpící bruxismem by měli  se svým zubním lékařem zvážit použití ochranných nástrojů, jako jsou dlahy proti bruxismu, které minimalizují poškození korunek.

Zkušenosti naznačují, že dobře zhotovená korunka může vydržet velmi dlouhou dobu, často 10-15 let. Někteří pacienti však mohou mít korunku déle, zatímco jiní mohou potřebovat její nahrazení dříve. Neexistují žádné přesné standardy pro trvanlivost korunek, protože to závisí na mnoha individuálních faktorech.

Je důležité pravidelně navštěvovat zubního lékaře, dodržovat správnou ústní hygienu a informovat se o doporučeních ohledně péče o korunku. Komunikace s odborníkem Vám pomůže udržet Vaše korunky ve správném stavu a prodloužit jejich trvanlivost.

Přestože není možné předpovědět přesnou dobu, jak dlouho Vaše korunky vydrží, důkladná péče a preventivní opatření mohou výrazně přispět k prodloužení jejich životnosti a zachování Vašeho zdravého úsměvu.

Benefity Smile Centrum
Špičkové vybavení a úroveň ošetření

Špičkové vybavení a úroveň ošetření

Vlastní moderní zubní laboratoř

Vlastní moderní zubní laboratoř

Bezbolestné ošetření a citlivý přístup

Bezbolestné ošetření a citlivý přístup

Krátkě objednaci lhúty

Krátké objednací lhůty

Наші контакти

Smile Centrum Височани

вул. Jandova 598/1, 190 00 - Прага 9

Час роботи:
Пн: 7.30 - 19.00
Вт: 7.30 - 17.00
Ср: 7.30 - 19.00
Чт: 7.30 - 19.00
Пт: 8.00 - 16.00
Сб: ЗАЧИНЕНО
Нд: ЗАЧИНЕНО