Blog

Dětská Dentální Hygiena: Klíč ke Zdravým Zubům

Dětská Dentální Hygiena: Klíč ke Zdravým Zubům

Dětská Dentální Hygiena:
Klíč ke Zdravým Zubům

Dětská dentální hygiena je základním kamenem pro zajištění zdravého a krásného úsměvu našich nejmenších. Správná péče o dětské zuby je důležitá nejen pro prevenci zubního kazu, ortodontických anomálií a dalších onemocnění, ale také pro vytvoření zdravých návyků, které budou děti provázet po celý život. V tomto článku se podíváme na důležité aspekty dětské dentální hygieny a poskytneme několik praktických rad pro rodiče.

Image

Proč je dentální hygiena důležitá?

Zdraví zubů a ústní dutiny má vliv na celkové zdraví dítěte. Zkažené zuby mohou způsobit bolest, infekce a dokonce je možnost, že se zuby zkazí ještě před prořezáním. Zdravé zuby také pomáhají dětem správně mluvit a žvýkat potravu, což je klíčové pro jejich růst a vývoj. Je proto důležité začít s péčí o zuby co nejdříve, ideálně již v kojeneckém věku.

Kdy začít s péčí o dětské zuby?

Péče o zuby by měla začít ještě předtím, než se objeví první zoubek. V tomto období je starost o zuby spíše na rodičích. Ústa by se měla vymývat a dásně by se měly čistit vatovou gázou nebo dětskou hadrovou plenkou. Jakmile se objeví prvnzoubek, mělo by být samozřejmostí začít s pravidelným čištěním dvakrát denně a používáním měkkého kartáčku.

Od 6ti let je potřeba pomalu převádět odpovědnost za čistotu zoubků na dítě a proto je tento věk vhodný pro návštěvu dentální hygieny, aby si děti osvojily návyky hned od začátku. Samozřejmě je za děti třeba dočišťovat do té doby, dokud dítě nezvládne ústní hygienu stoprocentně samo.

Role rodičů v dentální hygieně dětí

Rodiče hrají zásadní roli v zavádění a udržování správných návyků v ústní hygieně.

Je důležité, aby rodiče:

  • Dohlíželi na čištění: Pokud rodiče již nechávají čištění zubů na dítěti, je třeba aby zajistili, že děti používají správnou techniku a množství zubní pasty. (Zubní pasta se používá až od chvíle, kdy si je rodič jist, že dítě pastu nepolyká, správně ji vyplivuje a vyplachuje po vyčištění ústa.)
  • Nabízeli zdravé stravovací návyky: Omezili sladkosti a nápoje s vysokým obsahem cukru. Strava hraje klíčovou roli ve zdraví dětských zubů. Nadměrný příjem cukru a kyselin může vést k erozi zubní skloviny a zvýšit riziko vzniku zubního kazu.
  • Navštěvovali pravidelně zubního lékaře: Pravidelné návštěvy u zubníholékaře pomáhají odhalit a předcházet problémům se zuby.

Význam pravidelných návštěv u zubního lékaře dentální hygienistky

Pravidelné návštěvy u zubního lékaře a dentální hygienistky jsou zásadní pro zajištění dobrého zdraví dětských zubů. Dětský zubní lékař může:

  1. Sledovat růst zubů a dásní.
  2. Poskytovat preventivní péči.
  3. Odhalit potenciální problémy a poskytnout odbornou radu pro jejich řešení.
  4. Vytvořit si postupně vztah s dítětem.

Jak se připravit na návštěvu dentální hygieny?

Na ošetření není potřeba žádná zvláštní příprava, jen doporučujeme dítě informovat, že se během návštěvy bude učit čistit zoubky, aby je zvládlo chránit před vznikem kazu. Dentální hygiena děti nebolí, proto je především třeba dítě zbytečně nestresovat.

Jak ošetření probíhá?

Na dentální hygienu je vhodné docházet 1x za půl roku přibližně od 2 – 3 let věku dítěte. Dentální hygienistka vysvětlí, jak se o zuby starat a poté vysvětlí možná rizika spojená s nesprávnou technikou čištění zubů. Je důležité, aby u tohoto ošetření byl rodič, který poté doma může dítěti při čištění asistovat a kontrolovat, zda hygiena probíhá tak, jak by měla.

Our branches

Smile Centrum Vysočany

st. Jandova 598/1, 190 00 - Prague 9

WORKING HOURS

Mon 7:30 - 19:00 Tues 7:30 - 17:00 Wed 7:30 - 19:00 Thu 7:30 - 19:00 Fri 8:00 - 16:00 Sat - Sun CLOSED