Blog

Jak piercing v jazyku ovlivňuje zdraví Vašich zubů

Jak piercing v jazyku ovlivňuje zdraví Vašich zubů

Jak piercing v jazyku ovlivňuje zdraví Vašich zubů

Piercing v jazyku se v posledních letech stal populárním doplňkem napříč všemi věkovými skupinami. I když může vypadat stylově a přitažlivě, je důležité si uvědomit potenciální rizika, která s sebou tento druh piercingu nese, zejména pokud jde o zdraví zubů a ústní dutiny.

Image

Mechanické poškození zubů

Piercing v jazyku často přichází do kontaktu se zuby, což může vést k jejich mechanickému poškození. Kovové části piercingu mohou způsobit praskliny, odštípnutí nebo dokonce zlomení zubů. Tyto poškození mohou být bolestivé a vyžadují složité a nákladné stomatologické zákroky.

Recesivní dásně

Dalším rizikem je poškození dásní. Při opakovaném kontaktu piercingu s dásněmi může dojít k jejich podráždění a následnému ústupu, což se odborně nazývá recesivní dásně. Tento problém může odhalit kořeny zubů, což zvyšuje citlivost a náchylnost k zubnímu kazu a dalším infekcím.

Infekce a záněty

Piercing v jazyku může také být vstupní bránou pro bakterie, což zvyšuje riziko infekcí. Infekce může způsobit otok jazyka, bolest, a v některých případech může dojít k závažnějším komplikacím, jako je celkový zánět ústní dutiny. Nákaza se může šířit i do ostatních částí těla, což může mít vážné zdravotní důsledky.

Alveolární osteitida

Piercing v jazyku může také způsobit alveolární osteitidu, což je bolestivý stav postihující kostní tkáň v okolí kořenů zubů. Může ji způsobit tím, že opakovaně dráždí měkké tkáně a kosti, což vede k zánětu. Kovový piercing může také zvýšit riziko infekce, která se může rozšířit do kostní tkáně. Chronický zánět způsobený piercingem může narušit krevní oběh a zpomalit hojení. Poškození malých cév může způsobit špatné prokrvení tkání kolem zubů, což vede k odumírání kostní tkáně. Prevence zahrnuje pečlivou hygienu, pravidelné kontroly u zubaře, omezení mechanického namáhání a použití vhodných materiálů pro piercing.

Doporučení pro minimalizaci rizik

Pro ty, kteří se rozhodnou pro piercing v jazyku, je důležité dodržovat následující doporučení, aby minimalizovali rizika:

1. Pečlivá hygiena: Pravidelné čištění ústní dutiny a piercingu je klíčové.

2. Pravidelné kontroly u zubního lékaře: Navštěvujte svého zubního lékaře pravidelně, aby mohl včas odhalit a řešit jakékoli problémy.

3. Vhodný materiál: Používejte piercingy z kvalitních a hypoalergenních materiálů.

4. Opatrné chování: Vyhněte se hrubému zacházení s piercingem, jako je kousání nebo tření o zuby.

Our branches

Smile Centrum Vysočany

st. Jandova 598/1, 190 00 - Prague 9

WORKING HOURS

Mon 7:30 - 19:00 Tues 7:30 - 17:00 Wed 7:30 - 19:00 Thu 7:30 - 19:00 Fri 8:00 - 16:00 Sat - Sun CLOSED