Blog

Krvácení dásní: léčba, příčiny, prevence

Krvácení dásní: léčba, příčiny, prevence

Krvácení dásní: léčba, příčiny, prevence

Krvácení dásní se může objevit z různých důvodů. U některých lidí se krvácení objevuje kvůli špatné technice čištění zubů, u jiných může být krvácení důsledkem vážného onemocnění. V obou případech není doporučeno tento příznak ignorovat, abychom mohli předejít vážným komplikacím, v nejhorších případech až vypadnutí zubů.

Image
Objednejte se on-line

Pro naše pacienty nabízíme možnost objednání on-line.

Důvody krvácení dásní

Nejčastěji se krev objevuje díky přítomnosti zánětu v dásních. Zánět není bolestivý, takže pacienti problém často ignorují a nepřemýšlí nad možnými důsledky.Zánět se obvykle objevuje kvůli špatné ústní hygieně. Na povrchu zubů zůstává měkký povlak, který se postupně hromadí u linie dásní a následně ztvrdne. Bakterie žijící v tomto plaku produkují kyseliny, které ničí buňky dásní.

V první fázi nastává tzv. gingivitida, což je lehká forma paradontálního onemocnění (měkkých tkání, které obklopují zub). Projevuje se začervenáním, otokem dásní a nepříjemným zápachem z úst. Přebytek plaku na zubech může být způsoben faktory jako je nevyvážená strava, specifické složení slin, hormonální nerovnováha a další.

Pokud gingivitida zůstává dlouhodobě bez ošetření, přechází postupně v tzv. parodontitidu. Toto onemocnění poškozuje měkké tkáně a bez léčby může zničit kost, což vede k viklavosti zubů a následně až k jejich vypadávání. Občas se v této fázi objevuje hnis, který pacient v kombinaci s ostatními příznaky již značně pocítí.

Nejčastější příčiny

- Mezi příčiny, které způsobují krvácení měkkých tkání patří například špatná technika čištění zubů a nesprávné použití čistících pomůcek (kartáčky, mezizubní kartáčky a nitě). Silný tlak na zuby během čištění nemá žádný vliv na jejich bělost, ale může negativně ovlivnit stav dásní. Těmto problémům lze předejít pomocí návštěv dentální hygieny, kdy je součástí dentální hygieny i názorná ukázka, jak s pomůckami zacházet.

- Příčinou může být tření ortopedické konstrukce (náhrada, korunka). Pokud byly při instalaci protézy udělány chyby, může dráždit sliznici. Někdy pacienti také nedodržují pravidla péče o náhrady, což má negativní vliv na celkovou kvalitu ústní hygieny.

- Těhotenství. Během očekávání dítěte v ženském těle dochází ke změnám hormonálního stavu, které ovlivňují tvorbu plaku a jeho chemické složení. V tomto období je třeba více dbát na ústní hygienu.

- Nedostatek vitaminu C a K, stejně jako vápníku.

Léčba krvácení dásní

Ideálně byste se při pozorování krve během čištění zubů měli obrátit na zubaře, který vám pomůže zjistit příčinu a zkontrolovat přítomnost stomatologických onemocnění.

Většinou se pacientům trpícím podobnými problémy provádí profesionální dentální hygiena metodou Air Flow, včetně ultrazvuku. Také může při dentální hygieně dojít ke korekci hygienických návyků a k doporučení vhodných pomůcek na domácí péči. V případě závažnějších problémů se provádějí chirurgické operace na obnovení dásní a terapie pomocí protizánětlivých léků.

Our contacts

Smile Centrum Vysočany

st. Jandova 598/1, 190 00 - Prague 9

WORKING HOURS
Mon: 7.30 - 19.00
Tue: 7.30 - 17.00
Wed: 7.30 - 19.00
Thu: 7.30 - 19.00
Fri: 8.00 - 16.00
Sat: CLOSED
Sun: CLOSED