Blog

Paradontitida

Paradontitida

Paradontitida

Paradontitida, je závažné onemocnění dásní, které může vést ke ztrátě zubů, pokud není včas a adekvátně léčeno. Tento problém začíná obvykle jako méně závažný zánět dásní, nazývaný gingivitida, který se postupně rozvíjí a zasahuje hlubší struktury podporující zuby, včetně dásně, závěsného aparátu zubů a kostí.

Image

Co způsobuje paradontitidu?

Hlavní příčinou paradontitidy je hromadění bakteriálního plaku na zubech. Pokud není plak pravidelně a důkladně odstraňován kartáčováním a čištěním mezizubních prostorů, může se přeměnit na zubní kámen. Tato tvrdá vrstva poskytuje ideální prostředí pro bakterie, které způsobují zánět dásní a postupně napadají tkáně podporující zuby.

Mezi další rizikové faktory patří:

  • Kouření: Kouření oslabuje imunitní systém a cévy v dutině ústní, což ztěžuje tělu boj proti bakteriální infekci.
  • Špatná ústní hygiena: Nedostatečné čištění zubů a dásní je jedním z hlavních faktorů vedoucích k rozvoji paradontitidy.
  • Genetická predispozice: Někteří lidé mají genetickou náchylnost k onemocněním dásní.
  • Diabetes: Lidé s diabetem mají vyšší riziko rozvoje paradontitidy kvůli vyšším hladinám cukru v krvi, které podporují růst bakterií.

Jaké jsou příznaky paradontitidy?

Paradontitida je často tichým onemocněním, protože její příznaky mohou být zpočátku nenápadné. Mezi hlavní symptomy patří:

  • Krvácení dásní: Zdravé dásně nekrvácí při čištění zubů ani při použití mezizubních nití. Pokud si všimnete krve při ústní hygieně, může to být varovný signál.
  • Zápach z úst: Chronický zápach z úst, který nelze odstranit běžnou ústní hygienou, může být způsoben přítomností bakteriální infekce.
  • Ustupující dásně: Zuby mohou vypadat delší, protože dásně ustupují a odhalují větší část zubů.
  • Pohyblivost zubů: Jakmile je parodontální vazivo poškozeno, zuby mohou začít viklat.
  • Bolest v dásních a bolest při kousání: Pokročilé stádium paradontitidy může způsobovat bolest a nepohodlí při kousání.

Léčba a prevence paradontitidy

Prevence je klíčová. Správná ústní hygiena zahrnuje pravidelné čištění zubů dvakrát denně, používání mezizubních kartáčků nebo zubní nitě a návštěvy zubního lékaře a dentální hygienistky alespoň jedenkrát ročně.

Pokud se paradontitida již rozvinula, léčba musí být komplexní a může zahrnovat:

  • Profesionální čištění: Dentální hygienistka nebo zubař odstraní zubní kámen a plak z povrchu zubů a pod dásněmi.
  • Hloubkové čištění (scaling a root planing): Tento zákrok odstraní bakterie z hlubších kapes mezi zuby a dásněmi.
  • Antibiotika: V některých případech mohou být předepsána antibiotika jako součást ošetření sloužící k potlačení bakteriální infekce.
  • Chirurgický zákrok: V pokročilých případech může být nezbytný chirurgický zákrok k obnovení tkání a kosti poškozených paradontitidou.
  • Dlahování zubů: V některých případech se spojují zuby do skupin, čímž dochází ke stabilizaci volných zubů a předchází se dalšímu uvolnění, nebo ztrátě.

Paradontitida je závažné onemocnění, které by nemělo být podceňováno. Pravidelná péče o ústní dutinu a včasná návštěva zubního lékaře může zabránit mnoha komplikacím a zajistit, že si udržíte zdravé zuby po celý život.

Image
Objednejte se on-line

Pro naše pacienty nabízíme možnost objednání on-line.

Our branches

Smile Centrum Vysočany

st. Jandova 598/1, 190 00 - Prague 9

WORKING HOURS

Mon 7:30 - 19:00 Tues 7:30 - 17:00 Wed 7:30 - 19:00 Thu 7:30 - 19:00 Fri 8:00 - 16:00 Sat - Sun CLOSED