Blog

Dental Care for Smokers: komplexní program pro osoby, které kouří

Dental Care for Smokers: komplexní program pro osoby, které kouří

Dental Care for Smokers: komplexní program pro osoby, které kouří



Neignorujte, jaké má důsledky kouření na Vaše zuby. Naučte se, jak se postarat o své zuby a dásně, i když jste kuřákem. Odhalíme Vám nejlepší tipy a triky, jak minimalizovat škody a udržet si zdravý úsměv. Nečekejte až bude pozdě, začněte se starat o své zuby ještě dnes a buďte připraveni na ohromující výsledky!

Image

Jak kouření ovlivňuje mé zuby a dásně?

 

Zubní plak a skvrny žluté, či hnědé skvrny se stávají vnějším projevem zlozvyku kouření. Nikotin, amoniak a fenolové sloučeniny obsažené v tabákovém kouři se usazují na zubech a vytvářejí nerovnosti a pronikají do pórů skloviny a zanechávají na ní charakteristický odstín.. To nakonec vede ke změně barvy skloviny - "kouřovému povlaku". Zároveň se pigmenty usazují tak hluboko, že mohou dosáhnout hluboké tkáně zubu, nazývané dentin. Nikotin se usazuje v ústní hluboké dutině, což způsobuje kuřácký zápach z úst. Ten je obtížně odstranitelný běžnou domácí hygienou.

Mnohem škodlivější než zbarvení zubní skloviny je účinek kouře na sliznici ústní dutiny. Horký kouř dráždí sliznici. V odpovědi na to začínají buňky epitelu produkovat keratin, aby zpevnily stěnu a chránily buňky před neustálým působením kouře. Dáseň se dráždí. Důsledkem kouření dochází k porušení prokrvení dásně, což zvyšuje její citlivost na účinky mikrobů. Zvyšuje se riziko vzniku parodontitidy.

 

Pečování o ústní dutinu při kouření ve stomatologické klinice



V naší klinice jsme si plně vědomi důležitosti správné péče o ústa a zuby, zejména pro kuřáky. Nabízíme Vám speciální program péče o ústní dutinu, který je zaměřen na potřeby kuřáků a pomáhá minimalizovat negativní účinky kouření na zuby a dásně. Program se skládá:

  • Kompletní vyšetření zubů a dásní.
  • Profesionální hygiena. K odstranění plaku používáme jemnozrnný prášek. Mikroskopické částice pronikají do nejtěžší místupných míst a odstraňují plak, aniž by poškozovaly sklovinu nebo způsobovaly citlivost zubů.
  • Remineralizace zubů. Aplikace speciálního přípravku obsahujícího vápník, fosfor a fluor na zuby. Prospěšné látky pronikají do skloviny a posilují ji.
  • Výběr speciálních produktů pro domácí hygienu celé ústní dutiny.
  • Výuka správného způsobu péče o zuby a dásně v domácím prostředí.

Během Vaší návštěvy v naší klinice Vám poskytneme podrobné informace o tom, jak kouření ovlivňuje zuby a dásně, a jaké jsou nejlepší strategie péče o ústní dutinu pro kuřáky. Budeme spolu pracovat na vytvoření individuálního plánu, který vám pomůže udržet vaše ústa zdravá a chráněná.

Praktické rady domácí péče o dutinu ústní u kuřáků

 

 Pokud nemůžete překonat svou závislost, je důležité věnovat zvláštní pozornost správné hygieně ústní dutiny. Níže naleznete několik rad, které by měly být součástí každodenní péče o zuby a dásně.

  1. Používejte zubní kartáčky s měkkými štětinami. Možná si myslíte, že tvrdý kartáček lépe odstraní zubní plak u kuřáků, ale to je klamání dojmu. Tvrdé štětiny poškozují zubní sklovinu a podráždí dásně.
  2. Pokud máte pocit, že po čištění nejsou zuby dostatečně čisté, zvolte elektrický nebo sonický kartáček. Obě možnosti jsou účinnější při odstraňování plaku než ruční kartáček.
  3. Používejte zubní pastu pro kuřáky a bezalkoholové ústní vody.
  4. Dbejte na mezizubní prostory - právě tam se často vytváří zubní kaz. Pomoci vám k tomu může dentální nit a mezizubní kartáček.
  5. Pamatujte na správnou techniku čištění zubů.
  6. Při každém čištění zubů jemně masírujte dásně, aby se zvýšil jejich krevní oběh.
  7. Nezapomínejte čistit jazyk a vnitřní část tváří.
Objednejte se on-line

Pro naše pacienty nabízíme možnost objednání on-line.

Naše kontakty

Smile Centrum Vysočany

Jandova 598/1, 190 00 - PRAHA 9

KDY K NÁM?
V době:
Po: 7.30 - 19.00
Út: 7.30 - 17.00
St: 7.30 - 19.00
Čt: 7.30 - 19.00
Pá: 8.00 - 16.00
So: ZAVŘENO
Ne: ZAVŘENO