Blog

Co potřebuji vědět o profesionální ústní hygieně?

Co potřebuji vědět o profesionální ústní hygieně?

Co potřebuji vědět o profesionální ústní hygieně?

1.Ústní hygiena prováděná dentální hygienistkou.

2.Výhody profesionální ústní hygieny.

3.Kontraindikace a indikace pro profesionální ústní hygienu.

4.Jak často bych měl/a chodit na ústní hygienu?

5.Metody a techniky profesionálního čištění zubů.

6.Ceny za profesionální čištění zubů.

Image

Jak probíhá ústní hygiena prováděná dentální hygienistkou?

Na zubních klinikách provádějí ústní hygienu specializované dentální hygienistky, které pracují se speciálními přístroji a materiály. Například žlutý plak lze vyčistit speciálním přístrojem, který pracuje s abrazivním prostředkem, jenž obnovuje přirozenou barvu zubní skloviny. Zákrok je bezbolestný, šetrný, nepoškozuje zubní sklovinu. Tvrdý zubní plak se odstraňuje ultrazvukovým přístrojem. Kromě odstraňování zubního kamene z povrchu zubu má ultrazvuk také antimikrobiální účinky. Vyleštění zubní skloviny po ošetření výrazně zpomalí další hromadění plaku. Po vyleštění bude povrch zubu zcela hladký. V případě potřeby lze provést ultrazvukové čištění v anestezii

 

Objednejte se on-line

Pro naše pacienty nabízíme možnost objednání on-line.

Výhody profesionální ústní hygieny

Profesionální čištění nebělí zuby o několik odstínů, ale spíše ponechává sklovině její přirozenou barvu tím, že odstraňuje pigmentace z kávy, čaje a cigaret. Tyto nánosy není možné odstranit vlastní silou. Pokud již vznikl vlivem neodstraněněho povlaku zánět dásní, může čištění způsobit mírné krvácení dásní, které brzy odezní." Doba trvání účinku léčby závisí na dalším postupu. Pokud se dodržují doporučení dentální hygienistky a zuby se doma důkladně čistí, je účinek dlouhodobý. V každém případě je to individuální a záleží na počátečním stavu dutiny ústní a přítomnosti špatných návyků pacienta

Kontraindikace a indikace pro profesionální ústní hygienu

Mezi kontraindikace profesionálního čištění zubů patří: zhoršení chronických onemocnění, přítomnost infekčního procesu v těle, zánětlivá onemocnění dutiny ústní, eroze na zubní sklovině, diabetes, HIV, AIDS, hepatitida různé etiologie. Pokud trpíte výše uvedenými chorobami a stavy, je lepší čištění odložit nebo použít alternativní metody k odstranění zubního kamene a plaku. Abyste se vyhnuli nepříjemným následkům, vždy informujte svého lékaře o případných kontraindikacích, než začnete s čištěním zubů. Pečujte o svůj úsměv a zůstaňte zdraví! Indikace a kontraindikace dentální hygieny se určují během návštěvy v zubní ordinaci: lékař vás vyšetří a řekne vám, zda můžete zákrok podstoupit ihned, nebo zda bude nutné provést předběžné ošetření, aby se zlepšila kvalita hygieny a byla pro vás co nejbezpečnější.

Jak často bych měl/a chodit na ústní hygienu

Při velmi dobrém zdravotním stavu ústní dutiny obecně a zejména při výsledcích domácí hygieny může být profesionální čištění indikováno zcela výjimečně, maximálně jednou ročně. V ostatních případech, které jsou zhoršeny pitím kávy, barevných nápojů, kouřením a dalšími zlozvyky, může být vhodné profesionální čištění v intervalu 3-4 měsíců. V závislosti na indikaci a plánu může být před nadcházejícími zákroky (např. před nasazením ortodontických systémů) nutné odborné čištění.

Metody a techniky profesionálního čištění zubů

1.Mechanické. Používají se kartáče, kartáčové hlavy a speciální pasty. Jedna z nejosvědčenějších metod.

2.Air-Flow. Jedná se rovněž o druh mechanického čištění zubů. Používá se princip pískování. Přístroj vytváří smíšený proud kapaliny, vzduchu a krystalických složek. Tyto složky společně účinně odstraňují zubní plak. Nejlepších výsledků se dosahuje při odstraňování měkkého zubního plaku.

3. Ošetření ultrazvukem. Ultrazvuk se používá k odbourávání zubního kamene. Tato technologie umožňuje zbavit se supragingiválního i subgingiválního zubního plaku. Kromě svého "přímého účelu" má i antibakteriální účinek.

Výše uvedené metody a techniky jsou pojmenovány po jednotlivých položkách, ale obvykle je nutné je kombinovat, aby bylo dosaženo co nejlepšího výsledku.

Ceny za profesionální čištění zubů

ordinační bělení zubů 7.900 Kč

domácí bělení zubů 4.900 Kč

Ceník najdete v sekci - Ceny
Objednejte se on-line

Pro naše pacienty nabízíme možnost objednání on-line.

Naše kontakty

Smile Centrum Vysočany

Jandova 598/1, 190 00 - PRAHA 9

KDY K NÁM?
V době:
Po: 7.30 - 19.00
Út: 7.30 - 17.00
St: 7.30 - 19.00
Čt: 7.30 - 19.00
Pá: 8.00 - 16.00
So: ZAVŘENO
Ne: ZAVŘENO