Blog

Jaká anestezie se používá ve stomatologii?

Jaká anestezie se používá ve stomatologii?

Anestezie ve stomatologii

Ne každý pacient považuje návštěvu stomatologa za příjemnou součást života. Slovo stomatolog se často pojí se strachem. Na svědomí mohou mít tento strach zejména bolestivé zákroky z dřívějška. Bolest však u stomatologických zákroků již téměř vymizela, tudíž se není čeho bát. Za to můžeme být vděčni účinným anestetikům. 

Anestezie se používá téměř u všech stomatologických zákroků – u léčby zubního kazu či kořenových kanálků počínaje, u extrakce či implantace zubů konče. V tomto článku se na anestetika podíváme podrobněji a zjistíme jaké jsou jejich druhy.

Objednejte se on-line

Pro naše pacienty nabízíme možnost objednání on-line.

Image

Typy anestezie



  1. Celková anestezie: tento typ anestezie lze rozdělit do dvou typů – na narkózu a sedaci..

Celková narkóza – ve stomatologii se užívá zřídkakdy, je nákladnější, spojená s určitými riziky. Velkou výhodou však je, že pacient zákrok vůbec nevnímá. Tato metoda se používá při složitých chirurgických zákrocích nebo u dětí, které během léčby nespolupracují. 

Sedace – ve stomatologii se používá častěji. Má různé stupně účinnosti od lehké sedace, při které je pacient lehce omámený a udrží kontakt s okolím, až po sedaci hlubokou, kdy pacient téměř spí. Sedace se používá u pacientů, kteří trpí strachem z návštěvy stomatologa, či u dětí. 

  1. Lokální anestezie: jak již název napovídá, jedná se o anestezii, která znecitliví konkrétní místo, které má být ošetřováno. Nemá tak velký vliv na organismus, jako celková anestezie, znecitliví pouze nervy v dané oblasti, čímž umožní stomatologovi vykonat bezbolestný zákrok.

Místní anestezie


Image

Infiltrační anestezie


Jde o široce známý způsob potlačení bolesti, který se provádí injekcemi. Anestetikum se aplikuje postupně: nejprve pod sliznici a poté hlouběji.

K výhodám tohoto typu anestezie patří:

  • Rychlý účinek a dlouhotrvající efekt.
  • V případě potřeby - možnost dodatečné injekce anestetika při potřebě.

Tímto způsobem se potlačuje bolest na konkrétním místě (přímá anestezie) i na místě s okolními tkáněmi (difúzní anestezie).

Image

Vedená anestezie


Také je zde injekční metoda, při níž se lék podává na místo výstupu nervu z kosti.

Používá se svodná anestezie, kdy je nutné zablokovat citlivost v celé půlce čelisti najednou.

Výhody:

  • Doba trvání účinku 1,5 - 2 hodiny.
  • Maximální analgezie.
  • Rychlý nástup účinku.
Image

Aplikační anestezie


V zubním lékařství se používá velmi zřídka. Jedná se o povrchovou aplikaci léku na konkrétní místo. Může být ve formě krému, gelu nebo spreje. Může být použita k umrtvení místa vpichu před podáním hlavní anestézie.

Používá se k léčbě sliznice při stomatitidě pro znecitlivění, při přípravě na zubní náhradu a při odstraňování pohyblivého jednokořenného zubu.

Image

Intraligamentární anestezie


Tento způsob se provádí injekcí léku do vazebného prostoru. Pro aplikaci se používá speciální stříkačka.

Tato metoda je analogií infiltrační anestezie, ale dávka léku je výrazně nižší, což umožňuje použití tohoto typu anestezie v zubařství pro těhotné ženy nebo během kojení.

Specifika lokální anestezie



Moderní anestetika jsou obvykle  považována za bezpečná a málo toxická pro organismus. Jsou schopna plně blokovat nepříjemné a bolestivé pocity.

Místní anestezie se používá pouze v určité části, jako je ústní dutina. Tato metoda může být aplikována u pacientů různého věku, včetně dětí a těhotných žen.

Během ošetření pod vlivem místní anestezie pacient zůstává při vědomí. Po dokončení procedury může pacient provádět běžné činnosti, jako je chůze, řízení vozidla a vykonávání každodenních úkolů. Obvykle po 1–2 hodinách anestezie zmizí a citlivost se postupně obnoví, případné zbytkové účinky mohou trvat 2–4 dny.

V zubní medicíně se místní anestezie používá při následujících postupech: extrakce zubů a jejich kořenů, léčení zubního kazu, depulpace, chirurgické zákroky a léčba zánětlivých procesů.

Léky pro lokální anestezii

Smile Centrum používá nejnovější generaci moderních anestetik artikainové řady - účinných, netoxických a naprosto bezpečných i pro těhotné ženy, seniory nebo děti. Nepoužíváme přípravky na bázi novokainu z důvodu toxicity a vysokého rizika alergických reakcí. Navíc látky ze skupiny artikainu, které se nyní používají k lokální anestezii, jsou 5-6krát účinnější než lidokain.



Celková anestezie

Postup celkové anestezie umožňuje provést jakoukoli lékařskou manipulaci bezbolestně a rychle pro pacienta. Naše kliniky používají nejúčinnější a nejbezpečnější léky. Anesteziologové mají vysokou úroveň profesionality a široké zkušenosti.

Co je to anestezie nebo celková anestezie v stomatologii?  Celková anestezie ve stomatologii je řízený lékařsky navozený spánek, při kterém se pacient během stomatologických zákroků nehýbe, necítí bolest ani úzkost, což umožňuje kvalitní provedení všech plánovaných stomatologických zákroků.

Komu se doporučuje ošetření zubů v celkové anestezii?

  • Pacienti s alergickou reakcí na lokální anestetika;
  • Pacienti, kteří vyžadují velký objem stomatologických zákroků;
  • Pacienti, kteří plánují zavedení velkého počtu implantátů;
  • Pacienti trpící somatickými onemocněními (vysoký krevní tlak, tachykardie, srdeční onemocnění atd.);
  • Pacienti, u nichž je lokální anestezie z jakéhokoli důvodu neúčinná.

Jaký typ celkové anestezie se provádí v zubním lékařství? Pro ošetření zubů v anestezii používáme nízkoprůtokovou anestezii, která je standardem kvality používaným anesteziology v Evropě a Americe.

Jak dlouho trvá ošetření zubů v celkové anestezii? Doba trvání anestezie se určuje v závislosti na rozsahu požadovaného ošetření. V průměru 1-3 hodiny. Po celou dobu výkonu je stav pacienta monitorován anesteziologem.

Postup: V úvodní fázi jste pozváni na konzultaci, během níž zubní lékař zjistí případné stávající problémy se zuby. Po naplánování programu stomatologického ošetření a stanovení indikací k celkové anestezii je pacient vyšetřen anesteziologem a jsou mu poskytnuta doporučení pro přípravu na anestezii. V den ošetření se pacient dostaví na kliniku ve stanovenou dobu, je znovu vyšetřen anesteziologem a převezen na operační sál, kde je provedeno stomatologické ošetření v celkové anestezii.

Po ukončení stomatologického ošetření a probuzení stráví pacient na klinice pod lékařským dohledem asi 1-2 hodiny. Poté může pacient kliniku opustit. Jednu hodinu po anestezii může pacient pít nesycenou vodu a po dvou hodinách jíst tekutou stravu. V den ošetření po anestezii je zakázáno řídit motorová vozidla nebo pít alkohol.

Použití anestezie při zdravotních patologiích


  1. Při přítomnosti cukrovky, bronchiálním astmatu a alergických reakcích se používají anestetika, která neobsahují konzervanty a mají minimální obsah epinefrinu. Při těchto onemocněních je výběr léků prováděn individuálně, často na základě výsledků dodatečných analýz.
  2. Při zvýšeném krevním tlaku a srdečních onemocněních se používají anestetika s minimálním obsahem epinefrinu nebo bez něj. Je také důležité, aby v anestetikách nebyl obsažen adrenalin. Při těchto patologiích může být zapotřebí intravenózní podání anestezie.
  3. Během těhotenství a kojení se používají přípravky s nízkým obsahem epinefrinu, a to v minimálních dávkách. Účinná látka téměř neprostupuje placentou a téměř se nevylučuje do mateřského mléka (pouze v malém množství), což nemá negativní vliv. Proto po zubním ošetření není nutné přerušovat kojení nebo odsávat mléko.

Naše kontakty

Smile Centrum Vysočany

Jandova 598/1, 190 00 - PRAHA 9

KDY K NÁM?
V době:
Po: 7.30 - 19.00
Út: 7.30 - 17.00
St: 7.30 - 19.00
Čt: 7.30 - 19.00
Pá: 8.00 - 16.00
So: ZAVŘENO
Ne: ZAVŘENO